In de eerdere versies van het Roodkapje verhaal van de gebroeders Grimm had Roodkapje blonde haren en blauwe ogen. Het straalde onschuld en maagdelijkheid uit, iets wat kenmerkend was voor Roodkapje. Later werden de haren zwart en de ogen donker omdat Roodkapje niet op het rechte pad bleef.

Wist je dat er achter het verhaal van roodkapje ook nog een betekenis achter schuilt. Het verhaal bestaat al sinds de 17e eeuw en is oorspronkelijk geschreven door Charles Perrault, in tegenstelling tot wat de mensen denken dat het geschreven is door de gebroeders Grimm. Maar het verhaal van de gebroeders Grimm hebben het kind vriendelijker gemaakt want dit verhaal loopt wel goed af en die van Perrault helaas niet.  Een paar eeuwen geleden waren de volksverhalen veel gruwelijker dan de hedendaagse sprookjes en waren mede daarom niet bedoeld voor de kinderoortjes.

Het verhaal heeft als onderliggende boodschap voor kinderen. Zo geeft het sprookje de boodschap dat kinderen naar hun ouders moeten luisteren en op het rechte pad moeten blijven. Wanneer ze vreemde tegen komen dat ze daar niet naar moeten luisteren zodat ze misleidt worden.